nedjelja, 20. studenoga 2011.

Prica o svinji i bijeloj golubici.




U ovoj sumi je bilo mnogo zivotinja : konjeva,macki,kobila,kukavica,koka.. itd. U ovoj sumi je zivjela i jedna bijela golubica.Medjutim ova golubica nije mogla da leti.Imala je jedno slomljeno krilo . Golubica je navikla na zivot bez leta,i na jednom drvetu izgradila svoj dom i posmatrala svijet sa svoje grane.
golubica je bila usamljena.Ponekad bi joj dosao neki golub,sletio na njenu granu,ali cim bi proletjela neka druga golubica,oni bi poletjeli za njom.ko jos hoce golubicu koja ne leti?
Dodjose takva vremena u sumi da se sve poremetilo.Koke pocele da hodaju sa kukavicama,koblie sa macorima.svako sa svakim.cudno vrijeme..
Ispod njenog drveta cesto je prolazila jedna svinja.Svaki put se fino pozdravila sa ovom golubicom i kroz nekoliko mjeseci poceli su da pricaju.Svinja je dolazila pod njenu granu i stalno nasmijavala golubicu.navece su kroz krosnju drveta gledali  u zvijezde i ponekad bi svinja prenocila ispod drveta.
ali svinja nije mogla da se popne na drvo,niti je golubica mogla da sidje do svinje.golubica je govorila da je tako bolje i da ljubav izmedju nje i svinje nije sudjena.Ali ova svinjcuga je bila uporna da se popne na drvo kod golubice.Golubica to nije dala ali rekla svinji ovako : Otidji do zadnje gore u sumi, tamo ima polje ruza.uberi mi jednu ruzu i donesi.onda cu te pustiti da se popnes na drvo.
svinja je krenula medjutim,posto je svinja svinja,stade ona kod prvog polja ruza i ubra ruzu misleci koda ce golubica znati  odakle je ruza.da ne bi golubica saznala svinja je cekala 2 dana a i pricala sa nekim macama I kokama sto su bile tu.
ali golubica se popela na najvisu granu i vidjela sta je svinja uradila.toliko povrjednjena I tuzna, golubica je skocila sa grane u sigurnu smrt.
Svinja nikad nije nasla nijednu golubicu slicnu njoj ali iduci put je drugoj donijela pravu ruzu.






Uvijek neka posebna golubica strada da bi svinja shvatila sta treba.
Golubice ne zaljubljute se u svinje.